További leépítések Németországban

MTI
2004.10.15. 13:39
A Spar saját adatai szerint ezer álláshelyet akar törölni a 3600-ból a nagykereskedelemmel foglalkozó üzletágában, a vezető európai és német drogéria lánc, a Németországban 11 ezer üzletet fenntartó Schlecker ezer kisebb, vagy kisforgalmú üzletet készül állítólag bezárni, miközben új üzleteket is nyit, ahol alacsonyabb bérezésű, szakképzetlen munkaerőt állítanak be - közölte a szolgáltatási ágazat dolgozóit tömörítő ver.di szakszervezet.

A szakszervezet azt is állítja, hogy ezer embernek már fel is mondtak, a 40 ezer alkalmazott közül nyolcezernek a munkaidejét lerövidítik. A ver.di azonban nem képes igazán megbízható adatokkal szolgálni, mivel az alkalmazottaknak csak az egynegyede fordulhat üzemi tanácshoz. Állítólag Schlecker-dolgozókat még mindig nyomás alá helyeznek, fenyegetnek, vagy elbocsátanak, ha üzemi tanácsot akarnak választani.

A diszkont élelmiszerüzleteket is üzemeltető Spar főleg schenefeldi központjában, illetve a logisztikai területen akarja csökkenteni az állások számát. A Spar konszern évek óta veszteséges, mindenesetre 2004 első felében az üzleti veszteség 31 millió euróra esett vissza, miközben az előző év első felében még 64 milliót tett ki.

A Schlecker 6,5 milliárd eurós forgalommal piacvezető Németországban, de problémákkal küzd. Egyik gondja, hogy a személyi költségek 20 százalékkal meghaladják a versenytársak költségkvótáját.