Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ötmilliárd jutott autópálya-felújításra

MTI
2004.11.02. 12:09
Az idén összesen mintegy ötmilliárd forintot fordított az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK Rt.) fenntartási munkákra az állami üzemeltetésű autópálya hálózaton - közölte a társaság az MTI-vel kedden.

Az ÁAK tájékoztatása szerint az idén már befejezett felújítási munkák elvégzésére a forrást - függetlenül attól, hogy a kivitelezés díjas vagy ingyenesen igénybe vehető szakaszon történt - az autósok által megvásárolt autópálya-matricákból származó bevétel biztosította.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a társaság 2001. óta ütemezett fenntartási programot hajt végre amelynek célja, hogy az állami üzemeltetésű autópálya hálózaton ne legyen tíz évnél idősebb burkolat, s ezt az idén el is érték. A burkolatok átlagéletkora 4,5 év.

A felújítások során ebben az évben befejezték az M1-M7 közös szakaszán az új, korszerű elválasztó sáv kiépítését, valamint az M0-ás autóúti csomópontokig a közvilágítás kiépítését. Ezek a biztonságos közlekedést segítő munkálatok 564 millió forintba kerültek ebben az évben. A munkákhoz kapcsolódóan megújult az M7-es burkolata Érd és az M1 autópálya között, az M1-esé pedig az M0 és Biatorbágy között. Az M1-es a Győrt elkerülő szakaszán, 15 km hosszon kapott új, korszerű burkolatot.

Az M3-as autópályán Gödöllő térségében 3 hidat és a pálya burkolatát újították fel. Az ÁAK Rt. felújította a balatonvilágosi autópálya-mérnökséget is. Az M7-es autópályán három pihenőhelyet újítottak fel. A munkák versenyeztetése minden esetben a közbeszerzési törvény előírásainak megfelelően történt - áll az ÁAK közleményében.