Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Autóipari üveggyár épül Tatabányán

2004.11.10. 12:33
Bencsik János Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere, Horváth Miklós Környe Község polgármestere és Fabio Boccalatte, az AGC Autóipari Magyarország Kft. igazgatója november tizedikén a polgármesteri hivatalban aláírta azt az együttműködési megállapodást, mely szerint a japán Asahi Glass Co. (AGC) zöldmezős beruházásként, új autóipari üveggyárat alapít Tatabánya és Környe határában.

A beruházás célja olyan autóipari üveggyár felépítése, ami magas színvonalú autóipari biztonsági üveggel látja el a térség egyre növekvő igényeit. A következő három év folyamán megvalósuló, mintegy hatvanmillió euró értékű beruházás fejlett technológiát fog alkalmazni.. A kétszáz új munkahelyet teremtő üzemben a termelés 2006-ban indul meg. A tatabányai projekt lehetséges ügyfelei olyan autóipari vállalatok, amelyek megtelepedtek az EU-hoz újonnan csatlakozott területek gyorsan fejlődő országaiban.

Az előrejelzések szerint a kelet-közép-európai régióban a gépjárműeladások száma a 2003-as 2,4 millióról 4,1 millióra emelkedhet 2008-ra. Az autóüveg és a kapcsolódó magas hozzáadott értékű termékek iránti igény szintén gyorsan növekszik a térségben. Az Asahi Glass Magyarország melletti döntését a kedvezői földrajzi fekvéssel, a könnyű elérhetőséggel, a térség megfelelő infrastruktúrájával indokolta.