Csak a kormánypárti képviselők szavazták meg az osztrák költségvetést

MTI
2004.11.18. 14:38
A kormánypárti képviselők többségének köszönhetően fogadta el az osztrák parlament az ország 2005-ös költségvetését, amelyben a GDP 1,9 százalékával egyenlő hiánnyal számolnak. A szociáldemokrata-zöld ellenzék négynapos vita után elutasította a büdzsé elfogadását, és a kormánypártok szemére vetette, hogy 1996 óta jövőre lesz a legmagasabb a költségvetési hiány Ausztriában. Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter szerint a hiány még mindig alacsonyabb, mint a szociáldemokrata-néppárti kormány ideje alatt, s kezelhető lesz az adóreform eredményeként befolyó összegekből.

Az osztrák államháztartás jövőre 58,97 milliárd euró bevétellel és 64,21 milliárd kiadással számol. A hiány a GDP 2,3 százalékával egyenlő, azonban a tartományok befizetéseinek köszönhetően végül 1,9 százalékos lesz, és így a maastrichti megállapodásokban rögzített 3 százalékos szint alatt maradt.

Az osztrák államháztartás eladósodása jövőre 154,9 milliárd euróra nő, ami azt jelenti, hogy a bruttó hazai termék növekedésének köszönhetően a GDP 63,7 százalékával lesz egyenlő az idei 64,3 százalékkal szemben. A maastrichti megállapodások szerint az államháztartás eladósodásának a mértéke a GDP hatvan százalékával lehet egyenlő.