Auguszta
-3 °C
2 °C

Esnek az európai gyógyszerrészvények az FDA fenyegetése miatt

MTI
2004.11.19. 13:31
Pénteken esnek az európai gyógyszerrészvények, miután az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) tudományos vezetője szigorúbb engedélyezési vizsgálatokat követelt saját intézményétől csütörtökön. A svéd-brit AstraZeneca péntek délelőtt 5,8 százalékotvesztett, 22,29 fontra, a londoni értéktőzsdén. Egy koleszterin-ellenes szerére az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) is pótlólagos vizsgálatot rendelt el az adagolás tekintetében.

Az ugyancsak brit GlaxoSmithKline, a legnagyobb európai gyógyszergyára 3,4 százalékot vesztett szintén Londonban, 11,51 fontra. A francia-német Sanofi-Aventis 1,9 százalékkal 58,10 euróra olcsóbbodott a párizsi értéktőzsdén. A svájci Novartis 1,4 százalékot vesztett, 57,65 svájci frankra, a svájci Roche 1,2 százalékkal gyengült, 125,20 svájci frankra a zürichi tőzsdén, jóllehet ez utóbbinak egy tüdőgyógyszerét éppen csütörtökön hagyta jóvá az FDA.

Az FDA gyógyszerbiztonsági részlegének tudományos társigazgatója, David Graham csütörtökön azt mondta Washingtonban egy szenátusi meghallgatáson, hogy az FDA kissé hanyag a gyógyszerek biztonságos voltának ellenőrzésében, és hozzátette, hogy legalább öt, piacon lévő gyógyszert jobban meg kellene vizsgálni, hogy "tényleg a piacra valók-e".