Három százalékos brit gazdasági növekedés

MTI
2004.11.26. 12:09
Nagy-Britanniában a harmadik negyedévben a gazdaság 0,4 százalékkal bővült a második negyedhez képest, így a GDP 3,1 százalékkal haladta meg a tavalyi harmadik negyedévit - közölték a brit statisztikai hivatalban pénteken, első felülvizsgálatként. Az október 22-én kiadott első becslésben 0,4 százalékos, illetve három százalékos GDP-növekedés szerepelt. Az elemzők most pénteken ugyancsak 0,4 százalékot, illetve 3,0 százalékot vártak. Nagy-Britanniában a gazdaság 0,9 százalékkal bővült a második negyedben az elsőhöz képest, és 3,6 százalékkal volt nagyobb a GDP, mint a tavalyi második negyedben.

Az euróövezeti tagországok hazai össztermékének növekedése átlagosan 0,3 százalékra lassult a harmadik negyedben a második negyedévi 0,5 százalékról és az első negyedévi 0,7 százalékról, rendre az előző negyedhez képest. Az euróövezetben a GDP 1,9 százalékkal volt nagyobb a harmadik negyedben a tavalyi harmadik negyedévinél, miután a második negyedben 2,0 százalékkal, az első negyedben 1,4 százalékkal nőtt, ugyancsak az egy évvel azelőttihez képest.

Az Európai Unió 25 tagállamában az átlagos növekedés 0,3 százalékos volt a harmadik negyedben, 0,6 százalékos a második negyedben, 0,7 százalékos az első negyedben, és a GDP 2,1 százalékkal volt nagyobb a harmadik negyedben, mint a tavalyi harmadik negyedben, a második negyedévi 2,4 százalékos és az első negyedévi 1,7 százalékos ütem után, ugyancsak az egy évvel azelőttihez képest.