A Jukosz üdvözli az amerikai csődbíróság döntését

MTI
2004.12.17. 12:30
Az orosz Jukosz olajcég pénteken elégedetten nyugtázta az amerikai csődbíróság határozatát, amellyel ideiglenes intézkedésként elrendelte minden ügylet tíz munkanapos felfüggesztését aktívumaival, beleértve fő termelő egysége, a Yuganskneftegaz vasárnapra kitűzött moszkvai elárverezését is. "Mindig mondtuk, hogy a Yugansk eladása törvénytelen az orosz jog szerint éppúgy, mint a nemzetközi jog értelmében. Elégedettek vagyunk azzal, hogy ezt egy tekintélyes bíróság megerősítette - közölte Alekszandr Sadrin Jukosz-szóvivő az Eho Moszkvi rádióval.

Letitia Clark houstoni bírónő döntése vonatkozik a Yugansk árverési megszerzéséhez a Gazprom monopóliumnak kölcsönt nyújtani készülő nyugati bankokra, valamint a Gazprom aukcióra jelentkezett leányvállalatára, a Gazpromneftre, de nem vonatkozik az orosz kormányra. Oroszországot mint szuverén államot nem lehet kizárni az eladásból - jelezte az amerikai bíróság.

A Gazprommal a Yugansk megvételét finanszírozó kölcsönről tárgyaló bankokhoz tartozik a Deutsche Bank és a J.P. Morgan, valamint az ABN Amro, a BNP Paribas, a Calyon és a Dresdner Kleinwort Wasserstein. A bankok még vizsgálták a bírói döntést, de médiajelentések szerint konzorciumuk késleltetheti a kölcsön folyósítását. Ha ugyanis ezt megtennék, akkor amerikai területen lévő aktívumaikat ideiglenesen befagyaszthatnák. Az orosz vagyonügynökség és a Gazpromneft viszont közölte, hogy tovább készül az árverés lebonyolítására, illetve az azon való részvételre.

Az árverésre terv szerint sor kerül - közölte Alekszandr Komarov, a vagyonügynökség szóvivője, rámutatva, hogy állami szakintézményként az orosz törvények és az orosz hatóságok utasításai szerint működnek. A Gazpromneft nem mond le az árverésen való részvételről, mert alapítója, a Gazprom döntése érvényben van - mondta a cég szóvivője, Alekszandr Sztyepanyenko. Az árverés megtartása elvi kérdéssé vált számos orosz állami szerv számára - mondták elemzők az ITAR-TASZSZ-nak.