Likviditási gondokkal küszködnek a Pest megyei gazdálkodók

MTI
2005.01.28. 17:33
A tavalyi rekord gabonatermés ellenére súlyos likviditási gondokkal küszködnek a mezőgazdasági termelők Pest megyében, mivel a közepes és nagyobb birtokméretű gazdaságok a mai napig sem kapták meg a területalapú uniós és nemzeti támogatások mintegy 27.000 forintos hektáronkénti összegét - állítja a Pest Megyei Agrárkamara elnöksége az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

A vezető testület szerint késnek az intervenciós intézkedések és kifizetések, több esetben elmaradtak a nemzeti forrásból nyújtott kamattámogatások, valamint az áfa-visszatérítések. A beruházási pályázatok - SAPARD, AVOP, NVT - elbírálása elhúzódik, a rendszer túl bürokratikus a köztestület Pest megyei szervezete szerint.

Az agrárkamarai szakemberek úgy vélik: az EU-csatlakozás egyik lehetséges nyertes szektoraként minősített kertészeti ágazat katasztrofális évet zárt tavaly. Emellett a baromfi- és sertéságazatban az állatok száma folyamatosan csökken. A szükséges versenyképességet növelő beruházások a tőkehiány miatt pedig elmaradtak az ágazatban. A Pest Megyei Agrárkamara a felsorolt gondok mielőbbi megoldást sürgeti - húzza alá a közlemény.