Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

MNB: jogszerű a képviselők tájékoztatása

MTI
2005.02.03. 16:18
"A jegybank függetlenségét egy felvilágosítás megadásával nem lehet megsérteni, de úgy, hogy a kormányzat négy főt beültet a Monetáris Tanácsba, azzal igen" - mondta Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője az MTI-nek. Hozzátette: az MNB nem a Fidesznek, mint pártnak adott felvilágosítást, hanem országgyűlési képviselőknek, és az információnyújtást a képviselők jogállásáról szóló törvény írja elő.

Az MNB szóvivője Draskovics Tibor pénzügyminiszternek Járai Zsigmond jegybankelnökhöz címzett levelére reagált. Draskovics Tibor az állam képviseletében levelet írt Járai Zsigmondnak, amelyben tájékoztatást kért a jegybank elnökétől: igaz-e, hogy közreműködött annak a beadványnak az összeállításában, amelyet a Fidesz az Alkotmánybírósághoz intézett a Monetáris Tanács tagjainak megváltozott kinevezési rendje miatt.

A pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban egy csütörtök reggeli tévéműsorban úgy fogalmazott: "bízom benne, hogy félreértésről van szó". Hozzátette: ha felvetődik a lehetősége annak, hogy a jegybank függetlenségét sérelem érte, az elnöknek utána kell néznie és erre kérte a felügyelő bizottságot is.