Románia: drágulnak az energiahordozók

euractiv.hu
2005.03.30. 10:34
Jelentősen veszítenek versenyképességükből a romániai cégek, kivéve az energiaipart, ugyanakkor az inflációs célkitűzést is veszélyezteti az energiahordozók április elsején életbe lépő drágulása - derült ki az UGIR részére készített tanulmányból. A munkáltatói szövetségek brutalitással és az átláthatóság hiányával vádolják a bukaresti kormányt.

Az ipari munkáltatók szövetségével egyeztettek ugyan az áremelések előtt, de az érdekvédelmi szervezet az illetékes minisztériumi vezetők lemondását követeli. A munkáltatók szerint mindenfajta magyarázat, indoklás nélkül emelték a földgáz árát 35 százalékkal, a villanyáramét 6,8 százalékkal, a hőenergiáét 20 százalékkal. Sokan azt kifogásolják, hogy tisztázatlan a drágulásból származó többletbevétel sorsa.

A tanulmány szerint az áremelésből csupán a villamosműveknek, a távfűtési vállalatnak és a földgáztermelő cégeknek származik haszn, ráadásul sokkal nagyobb vonzerővel bírnak majd ezek a cégek a potenciális befektetők szemében. Az energiahordozók drágulása a kevésbé energiafüggő ágazatokban lesznek a legenyhébb hatású, így például a szolgáltatóiparban, az összes többi ágazatban - kereskedelem, szállítás, feldolgozóipar, építőipar - súlyosak lehetnek a következmények.

A közművek szolgáltatásainak ára még mindig szabályozott Romániában. A kőzműhálózatok piacának fokozatos liberalizációja során az első szakaszban megnövekednek a díjak. Közép- és hosszú távon a piaci versenyhelyzet következtében várható az árak csökkenése, ám rövid távon és a közeljövőben mindenképpen ellentétes folyamatra lehet számítani. A szakértők szerint az energiahordozók árának növelése 5,8 százalékos inflációt okoz, s ezzel jelentősen hozzájárul az idei, 7 százalékosra tervezett inflációs szint meghaladásához.