Kóka: A magamfajta ne kapjon családi pótlékot

MTI
2005.04.10. 12:35
Ha a kormány nem vizsgálja meg érdemben a kedvezményeket, a szociális juttatásokat, az egészségügyi ellátást és a közigazgatás szerkezetét, nem lehet az adót csökkenteni - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter vasárnap az MTI-nek.

Kóka János szerint az Adóreform Bizottság ugyan szerény eredményt ért el, de azt megmutatta, hogy a kiadások csökkentése nélkül nincs mód érdemi reformra. "A pénzügyminiszterrel egyetértünk abban, hogy a költségvetési mozgástér nagyjából az Adóreform Bizottság által meghatározott változtatásokat engedi meg" - mondta.

Az újraelosztás csökkentése mellett szükség van az elvonások csökkentésére, hogy nagyobb tere legyen a vállalkozásoknak, a gazdaságnak - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint ezt a gazdaságpolitikát követi a kormány. Ez azonban már társadalompolitikai kereteket feszeget, amelyek csak akkor változtathatók meg, ha a politika nem csak mondja, de végre is hajtja a szükséges intézkedéseket - tette hozzá.

"Az a liberális gazdaságpolitika, amelyet a kormány deklarált, az egyelten működőképes gazdaságpolitika, amire Magyarország fejlődését fel lehet fűzni" - jelentette ki.

Megjegyezte: a szociális ellátórendszer minden tételét meg kell vizsgálni, hogy hogyan lehet a rászorultság elvét érvényesíteni. "Nem jó az a rendszer, ahol én is kaphatok családi pótlékot" - tette hozzá.