Reuters: májusban vége a kamatvágásoknak

Napi Gazdaság
2005.04.21. 10:23
A Reuters áprilisi elemzői felmérése szerint hétfőn negyed százalékponttal csökkenti alapkamatát az MNB, májusban azonban megszakad a havi vágások fél éve töretlen trendje.

Nem változtak lényegesen a kamatvárakozások, bár a héten a forint piacán izgalmat okozott Draskovics Tibor pénzügyminiszter felmentése és az a hivatalos előrejelzés, hogy áprilisban az éves előirányzat 70 százalékát is meghaladhatja az államháztartás hiánya.

Ahogy egy hónappal ezelőtt, az április 25-ei Monetáris Tanács ülésre is az alapkamat 25 bázispontos csökkentését várják az elemzők, 7,5 százalékra. Az év végére 7, a jövő év végére pedig 6,5 százalékpontos alapkamatra számítanak.

Sem az elemzők, sem a kereskedők nem várnak drasztikus újabb forintgyengülést. A kereskedők szerint a kamatülés utáni napokban az euró ellen 247,5 és 250,5 kereskedhet majd a forint. Az elemzők szerint a jövő hónap végén sem nagyon lesz gyengébb 249,50-nél, az év végére viszont 252-ig vonulhat vissza.

Az elemzők a vártnál magasabb áprilisi büdzséhiány előrejelzés és a pénzügyminiszteri poszton történt változás ellenére változatlan költségvetési trendeket jeleztek előre és továbbra is a hiánycél túllövésére számitanak. Erre az évre és 2006-ra is egytizeddel csökkent a gazdasági növekedés előrejelzés, 3,6 illetve 3,7 százalékra.