Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Kisebb esést várnak a tőzsdén

MTI
2005.05.06. 09:48
Gyengülésre számítanak pénteken a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők. Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője negatív nyitásra számít, amit véleménye szerint több tényező is indokol. Egyrészt a kedvezőtlen külföldi, elsősorban az amerikai befektetői hangulat, másrészt az itthon megjelent, a várakozásoktól némileg eltérő gyorsjelentések. A Richter és a Démász tette közzé pénteken negyedéves eredményszámait, mindkét cég a várakozások megfelelően teljesített.

Bónis Miklós megjegyezte, hogy a Richter üzemi eredménye elmaradt a várttól, amihez hozzájárult az erős forint is, ez pedig azzal járhat, hogy a negatív külföldi várakozások gyengítik a magyar piacot is. Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési (Magyarország) Rt. elemzője szerint az árak várhatóan esnek, az amerikai piacok gyengébb teljesítménye és a pénteki gyorsjelentések közzététele nyomán. A Richter amerikai kivitele a gyorsjelentés szerint mintegy 30 százalékkal csökkent, ennek hatására az elemző a gyógyszergyári papír árfolyamának csökkenését várja.

A BUX csütörtökön 122,07 pontos, 0,74 százalékos emelkedéssel, 16.536,61 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 14,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a gyengülő Matáv papírok kivételével erősödéssel zártak. A legnagyobb, csaknem 5,3 milliárd forintos forgalma az OTP-nek volt, árfolyama 108 forinttal, 6.128 forintra erősödött. A Mol árfolyama 100 forinttal 15.880 forintra emelkedett, forgalma mintegy 4 milliárd forintot tett ki. Gyengült 6 forinttal a Matáv árfolyama, a távközlési részvény 860 forinton fejezte be a kereskedést. A Richter 95 forinttal, 24.900 forintra erősödött.