Másfélmilliárd a Rába vesztesége

MTI
2005.05.11. 10:26
A Rába Járműipari Holding Rt. 1,5 milliárd forint adózott veszteséget ért el az idén az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi több mint 2,7 milliárd forintos nyereséggel. A Rába szerdán közzétett nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készített nem auditált, konszolidált gyorsjelentése szerint a csoport nettó árbevétele január-márciusban 10,6 milliárd forint volt, 44,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az üzemi tevékenység eredménye -983 millió forint volt, a 2004-es azonos időszakban elért több mint 1,8 milliárd forint, illetve a 2004. IV. negyedévben elért 1,069 milliárd veszteségek után.

A jelentés szerint az üzemi veszteség mértéke 1 milliárd forint alatt maradt, annak ellenére, hogy a bázis időszakhoz képest a Rába számára meghatározó valuta árfolyamok jelentősen továbbgyengültek, illetve a negyedik negyedéves alacsony szinten maradtak, továbbá az első negyedévben magasak voltak a fűtési költségek.

A Rába csoport az első negyedévben 631 millió forintos pénzügyi veszteséget könyvelt el, míg egy évvel korábban 4,88 milliárd forint nyereséget ért el. Az idei veszteség főként a derivatív ügyletek előző évi nem realizált eredményének visszaírásából, a március 31-i le nem zárt deviza pozíciók és a devizás eszközök és források átértékeléséből származott.

A Rába részvényei a BÉT "A" kategóriájában szerepelnek, keddi záró áruk 680 forint volt, az elmúlt 52 hét legmagasabb kötésára 825, a legalacsonyabb 570 forint volt.