Magyarország fő exportpiacai a fékre lépnek

Napi Gazdaság
2005.05.13. 08:12
Váratlanul erősre sikeredett a német gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben. Persze csak a 0,5 százalékos növekedési elemzői konszenzushoz képest nevezhető kiemelkedőnek az 1 százalékos adat. A magyar exportőröket lázba hozó hír - a magyar gazdaság legfőbb exportpiaca a német - azonban tartogat felemás üzenetet is.

A német növekedés húzóereje ugyanis az export volt, amihez hozzájárul például a győri Audi is, ám a magyar kivitel szempontjából lényeges fogyasztás továbbra sem növekszik. A belföldi fogyasztás kilátásait nem javítja, hogy a munkanélküliek aránya a 12 százalékos rekord közelében tanyázik.

Mindezek alapján a szakemberek túlzónak tartják a német kormány 2005-re vonatkozó 1 százalékos GDP-növekedési előirányzatát. Ez a magyar gazdaság növekedésén is nyomot hagy, az elemzői prognózisok már 3 százalék körül mozognak; miközben a kormány ez évre 4 százalék körüli ütemmel számolt.

A rossz hírek közé sorolhatjuk azt is, hogy az első negyedévre 0,5 százalékos GDP-bővülést felmutató eurózóna lassulására számítanak szakértők, aminek legfőbb oka az üzleti bizalom csökkenése, a feldolgozóipari termelés visszaesése és a növekvő munkanélküliség.