Százezer utas a Wizz Airnél havonta

MTI
2005.05.20. 10:35
A pénteken 1 éves születésnapját ünneplő diszkont légitársaság, a Wizz Air fedélzetén eddig 1,2 millióan utaztak, a következő 11 hónapban további 2 millió utasra számít a cég - közölte a társaság az MTI-vel pénteken. A légitársaság első járata 2004. május 19-én Katowicéből szállt fel és Londonba tartott. Az elmúlt évben az 1 milliót meghaladó utasszámot egyedülállónak és kiemelkedő eredménynek tartja a cég, tekintettel a verseny erősödésére az erőteljesen fejlődő diszkont légitársasági, és egy olyan gyorsan növekvő légiközlekedési piacon, mint Magyarország és Lengyelország - áll a közleményben.

Hozzáteszik: jelenleg a Wizz Air Lengyelországban 40 százalékos, Magyarországon 25 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a diszkont légiközlekedési piacon.

A Wizz Air járatai Lengyelországban Katowicéből, Varsóból és Gdanskból, Magyarországon Budapestről indulnak. A társaság a közelmúltban jelentette be, hogy 2005. szeptemberétől egy újabb lengyelországi városból, Poznanból is elindítja járatait. A Wizz Air jelenleg 17 európai városba repül 32 útvonalon.

Működése első évében a cég az Indigo Partners által 34 millió euró tőkeemelést hajtott végre. Az phoenix-i székhelyű amerikai befektetői alap egy európai befektetői csapat élén áll, melynek tagjai vezető iparági beszállítók és magánbefeketők. A közlemény szerint a Wizz Air tőkeereje és európai kezdő légitársaságok körében példanélküli kapitalizáció biztosítja a hosszútávú növekedési pályát a cég számára.

A Wizz Air flottája új 180 férőhelyes Airbus 320 típusú repülőgépekből áll, amelyek 32 útvonalon 17 célállomásra repülnek Budapestről, Katowicéből, Varsóból és Gdanskból.