Mélyponton a külföldiek kezében lévő állomány

Napi Gazdaság
2005.05.26. 08:50
Több mint féléves mélypontra süllyedt a külföldi befektetők kezében lévő állampapír-állomány. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb, múlt pénteki adatai szerint már csak 2405 milliárd forint értékben birtokoltak állami hitelpapírokat, ilyen alacsonyan pedig utoljára tavaly nyár végén állt az érték.

A forint gyengülésével párhuzamosan bekövetkezett csökkenés miatt feltételezhető, hogy a befektetők egy része kivonult a magyar piacról, különösen, hogy az elmúlt időszakban a kamatok is csökkentek Magyarországon. Jelenleg a tízéves futamidőig bezárólag 7,02 és 7,34 százalék között mozognak a másodpiaci referenciaértékek, úgy, hogy az egyéves terminig 7,26 százalék egységesen a hozamszint.

A hét eleji csökkenés után egyébként tegnap már emelkedtek a hozamok, az elmozdulás után 4-7 bázisponttal kerültek feljebb. A devizapiacon a délután folyamán erősödött a forint, így eltávolodott valamelyest az euró a 255 forintos értéktől. Napközben ugyan efelett váltották az uniós fizetőeszközt, de a nap második felében már 254,40 forinton is hozzá lehetett jutni.

Hasonlóan alakult a dollárjegyzés is, itt azonban a 203-203,50 forintos sávból egészen 202 forint alá csúszott vissza az árfolyam. Piaci megfigyelők szerint egyébként az elmúlt napokban tendenciózusan beerősödött a forint az amerikai piacok nyitása után. A forintpiacon az overnight és a tomnext kamat 6,25 százalék közelébe, a jegybanki overnight kamat szintjére süllyedt.