Auguszta
-3 °C
2 °C

Mégis tőzsdére megy az INA

Napi Gazdaság
2005.05.26. 11:20
A jelek szerint mégsem juthat egyhamar többségbe a horvát INA olajvállalatban a Mol. A horvát miniszterelnök, Ivo Sanader ugyanis a Vjesnik című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a kormány nyilvános értékesítéssel a tőzsdén adja el az INA 15 százalékos részvénycsomagját. Az értékesítés tanácsadói pályázatát hamarosan ki is írják, tette hozzá a horvát kormányfő.

A Mol 2003-ban szerzett 25 százalékos részesedést a társaságban, a privatizáció további lépése az első félévben egy 15 százalékos tőzsdei részvénycsomag eladása lett volna. Az idő múlásával egyre valószínűbbé vált, hogy ez a forgatókönyv nem tartható, s március végén már olyan találgatások jelentek meg a horvát sajtóban,

Miután már egyre többen foglalkoztak a témával, április közepén Geszti László, az INA Mol által delegált pénzügyi igazgatója is megszólalt, s jelezte: a magyar olajtársaság kész közvetlenül tárgyalni az INA privatizációjáról a horvát kormánnyal. A miniszterelnök nyilatkozata értelmében azonban a Molnak még várnia kell részesedése növelésére.