Jönnek a befektetési alapok

MTI
2005.05.29. 09:55
A magyar befektetési-alap piac óriási fejlődési lehetőséget rejt magában, annak ellenére, hogy a befektetési alapok szerepe Magyarországon a közép-európai régió más országaihoz hasonlóan viszonylag csekély - állapítja meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) és a Réti, Antall and Madl (RAM) Ügyvédi Iroda, MTI-hez eljuttatott közös sajtóközleménye. A tájékoztatás szerint Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása és az ezzel egyidejűleg végrehajtott liberalizáció lehetőséget teremtett a valamennyi tagországban szabadon forgalmazható, a forinthoz képest stabilabb devizanemekben jegyzett, és ezáltal biztonságosabb befektetést ígérő esernyőalapok (UCITS) magyarországi térnyerésére.

A közlemény kiemeli: bizonyosra vehető, hogy a közeljövőben neves európai bankok egyre növekvő számban jelennek meg kollektív befektetési jegyeikkel a magyar piacon, és ez a private banking szolgáltatások területén is jelentős változásokat fog eredményezni.

A külföldi esernyőalapok rendkívül speciális befektetői igényeket is ki tudnak elégíteni és a forintnál stabilabb devizanemekben biztosítanak hozamot befektetőik részére. Az esernyőalapok, a magyar alapok által kezelt vagyonnál sokszor nagyságrendekkel nagyobb eszközállománya és a neves európai bankok alapkezelőinek a szakértelme a biztosíték a magyarországi sikerre is.

Bizonyos piaci tényezők - például a magas betéti kamatlábak, az államkötvények által kínált kedvező és biztos hozamok, az értékesítési csatornák egyes hiányosságai - azonban átmenetileg még nehezítik a befektetési alapok további térnyerését. Az európai uniós jogszabályok átvétele Magyarországon a tőkepiaci területen is megtörtént. A liberalizáció lehetővé teszi, hogy az UCITS-ek felügyeleti engedély nélkül forgalmazzák értékpapírjaikat Magyarországon. Jelenleg 7 ilyen esernyőalap kínálja befektetési jegyeit a magyar befektetőknek.