Járai szerint kisebb lett a játéktér a kamatcsökkentéshez

MTI
2005.06.01. 11:16

"Az MNB a gyengébb konjunktúra ellenére lassítani akarja a pénzpolitika lazítását, mert a kamatcsökkentés tere csökkent" - mondta Járai az FTD-nek. "A befektetőknek kisebb az étvágyuk magyarországi befektetésekhez, mint volt néhány hónappal ezelőtt" - közölte Járai. Az amerikai kamatemelések ismét vonzóbbá tették a befektetéseket a dollárövezetben. Az EU-n belüli viharok elbizonytalanították a befektetőket. "A (franciaországi) referendum nem jó jel Európa számára". Amennyiben a hangulat a piacokon megfordulna, "lelassulhatna a közeledési (konvergencia) folyamat" - mondta a magyar jegybankelnök az FTD-nek.

Járai szerint egy ilyen helyzetben a központi banknak óvatosan kell cselekednie. Mindenesetre nyilvánvalóan még nem látja szükségét annak, hogy magasabb kamatokkal ellensúlyozzon - olvasható az FTD-ben. "Bízunk abban, hogy a jelenlegi árfolyamok mellett is el tudjuk érni inflációs célunkat" - idézi a lap Járait, hozzátéve, hogy nem következett be a forint zuhanása. "Nem ez lenne az eset azonban, amennyiben a forint jelentősen leértékelődne" - idézte a lap a bankelnököt.

Járai szerint a kormány 2005-ben sem éri el célját, a költségvetési deficit jelentős mérséklését. Kirajzolódik ugyanakkor, hogy a 2006-os választások után a konszolidálás nagyobb helyértékkel bír majd. Csak így lehetséges az euró 2010-re tervezett bevezetése. "Nagyon nehéz lesz, de még mindig lehetséges" - közölte az MNB elnöke. A kormánnyal való viszonyában Járai az enyhülésre helyezi a hangsúlyt. "A helyzet békésebb, mint volt néhány hónappal ezelőtt" - közölte.