A földközi-tengeri országokban nyaralnak az osztrákok

Compress
2005.06.08. 10:04
Bár Ausztriában is egyre többen foglalnak le utakat az interneten keresztül, az utazási irodáknak egyelőre nincs mitől tartaniuk - derül ki az Osztrák Utazási Irodák Szövetségének legfrissebb felméréséből. Nyugati szomszédaink túlnyomó része, a nyaralni vágyók több mint fele, ugyanis inkább a szervezett, minőségi tengerparti nyaralásokat keresi, ami a last-minute utak iránti érdeklődés mérséklődésében is tükröződik.

Az utazási irodák tapasztalatai szerint ügyfeleik sokkal rövidebb idő alatt választják ki úticéljukat, és egyre többen igénylik, hogy maguk dönthessenek az utazás módjáról és a vendégéjszakák számáról is. A szervezett utak közül továbbra is a négy éjszakát meghaladó tengerparti nyaralások jelentik a slágert - az utazási piac forgalmának több mint ötven százalékát ezek az utak teszik ki. Az osztrákok idén elsősorban Törökországban, Görögországban és Cipruson töltik majd a szabadságukat, de sokan keresik a tunéziai, marokkói és portugáliai utakat is. A tavalyihoz hasonló érdeklődés övezi Spanyolországot és Egyiptomot, az Arab Emirátusokba viszont kétszer annyian készülnek, mint 2004-ben. Az előző évhez képest keresettebbek az amerikai és ázsiai utazások is, bár a cunamikatasztrófa miatt csökkent az érdeklődés a dél-kelet-ázsiai úticélok iránt. A tavalyihoz képest többen készülnek viszont Horvátországba és a dalmát tengerpartra.

Az osztrák utazási irodák - amelyek tavaly 1,2 millió utat értékesítettek, 2,3 milliárd euró értékben - idén összességében ötszázalékos forgalomnövekedésre számítanak.