Csökkent az olasz GDP

MTI
2005.06.10. 10:48
Az olasz hazai össztermék az első negyedévben 0,5 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, és 0,2 százalékkal kisebb volt, mint a tavalyi első negyedben, közölték az olasz statisztikai hivatalban pénteken előzetes becslésként, megerősítve a május 12-én közölt első becslést.

A tavalyi utolsó negyedévben 0,8 százalékos, a harmadik negyedben 1,2 százalékos növekedést mértek, rendre az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Negyedévről negyedévre már a tavalyi utolsó negyedévben is csökkent a GDP: 0,4 százalékkal.

Az idei első negyedév nem csupán a hat éve legrosszabb negyedévi teljesítményét hozta az olasz gazdaságnak, hanem azt is jelentette, hogy Olaszország, mivel két egymást követő negyedévben csökkent az előző negyedévhez mérten a GDP, gyakorlatilag recesszióba került.

Technikailag 2003 első felében is recesszióban volt Olaszország, de akkor a GDP visszaesése messze nem volt ilyen jelentős, csupán 0,2 százalékos.

A nagyságra harmadik euróövezeti gazdaságban, Olaszországban a GDP tavaly 0,8 százalékkal nőtt, miután a kormány 1,4 százalékra számított. Az olasz gazdaság 2003-ban 0,3 százalékkal bővült. Tavalyi eredményével az olasz gazdaság az euróövezeti "első liga" sereghajtója: a francia GDP tavaly 2,3 százalékkal nőtt a 2003-as 0,5 százalékos ütem után, a német GDP 1,6 százalékkal bővült a 2003-as stagnálás után.