Auguszta
-4 °C
2 °C

Blair szerint rossz az uniós pénzek elosztása

MTI
2005.06.10. 14:23
Éles támadást intézett pénteken a brit kormányfő az EU közös mezőgazdasági politikája ellen, kifogásolva, hogy a brüsszeli költségvetés legnagyobb egyedi kiadási tételét az uniós gazdaság egyik legkisebb szektora kapja. Tony Blairt, aki a soros brit EU-elnöki időszak júliusi kezdete előtt tárgyalt Londonban Josep Borrell európai parlamenti elnökkel, a megbeszélés utáni sajtóértekezleten kizárólag a Nagy-Britanniának járó, jelenleg évi 3,16 milliárd font uniós visszatérítés sorsáról kérdezték, miután Jacques Chirac francia elnök előző nap arra szólította fel Londont, hogy "szolidaritási gesztus gyanánt" mondjon le erről.

Blair a pénteki sajtótájékoztatón megismételte: ha nem lenne a visszatérítés - amelyet még Margaret Thatcher volt konzervatív kormányfő harcolt ki 1984-ben -, Nagy-Britannia nettó uniós hozzájárulása a francia befizetés 15-szöröse lett volna csak az utóbbi tíz évben.

A brit kormányfő szavai szerint a visszatérítés célja korrigálni az uniós pénzek "egyébként meglehetősen méltánytalan elosztását".

Blair szerint ez a méltánytalanság abból ered, hogy az Európai Unió költségvetésének még mindig a negyven százaléka összpontosul a mezőgazdasági politikára, miközben az agrárszektorban az EU lakosságának 5 százaléka dolgozik, a teljes uniós kibocsátás kevesebb mint 2 százalékát állítva elő. Gordon Brown brit pénzügyminiszter még Blair és Borrell pénteki találkozója előtt, a BBC rádiónak adott, ugyancsak Franciaország címére intézett, meglehetősen éles hangú nyilatkozatában azt mondta: az EU előtt álló valós problémák elkendőzésével ér fel, ha valaki azt állítja, hogy az uniós alkotmányról tartott népszavazások bukásának, vagy a 10 százalékos európai munkanélküliségnek a brit visszatérítés az oka.

Brown szerint Chiracnak nincs oka panaszra a brit visszatérítés miatt, amikor Franciaország csak agrártámogatás formájában még 2013-ban is várhatóan 9 milliárd eurót kap a közös kasszából. Nagy-Britannia nem tekinti tárgyalási alapnak a visszatérítés megszüntetéséről szóló javaslatokat, és ha kell, vétót alkalmaz ebben a kérdésben, mondta a brit pénzügyminiszter.

Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke a brit kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón - amelyen egyébként őt szinte egyáltalán nem kérdezték - a francia és a holland népszavazás utáni helyzetről azt mondta: Európa "nehéz időket él ... elmondható, hogy önazonossági válságba kerültünk".

Az Audi Hungaria Motor Kft. új szerszámkészítő gyáregységet épít Győrben, amelyet előreláthatóan szeptemberben adnak át - jelentette be Martin Winterkorn, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke pénteken egy budapesti sajtóbeszélgetésen. Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy az új gyáregységben szerszámokat és kisszériás karosszéria-elemeket fognak gyártani.

A beruházás 39,5 millió euróba, több mint 10 milliárd forintba kerül, kezdetben az üzemben 100 dolgozót foglalkoztatnak, majd 2008-ra, amikorra teljesen kiépül az üzem, 320 dolgozóval számolnak - mondta el az Audi munkatársa.

Az idén a tervek szerint az Audi Hungaria Motor Kft.-nél mintegy 250 millió eurós beruházásra kerül sor, amely nagyságrendjében megfelel a tavalyi beruházási összegnek.

Az Audi eddig összesen mintegy 2 milliárd eurót fektetett be Magyarországon és 5 ezer főt foglalkoztat. Tavaly az Audi Hungaria Motor Kft.-nél 1.480.000 motort gyártottak és több mint 20 ezer járművet szereltek össze. A cég 2004-ben 329 millió euró nyereséggel zárta az évet, s az idén is hasonló profitot terveznek.