Valér
4 °C
8 °C

Máris itt az újabb bankfelvásárlás

Napi Online
2005.06.14. 12:41
Az UniCredito és HVB fúzió után itt van az újabb csemege: a francia BNP Paribas bank hétfőn bejelentette, hogy megállapodtak az amerikai Commercial Federal Corp. bank megvásárlásában. A vételár 1,36 milliárd dollár, készpénzben - írta az ft.com. A francia bank 1,36 milliárd dollár (1,12 milliárd euró) készpénzért veszi meg a Nebraska állambeli, omahai székhelyű Commercial Federal Corp. bankot. Az ár részvényenként 34,50 dollár, amely 27 százalékos felárat tartalmaz az amerikai bank utóbbi hathavi tőzsdei záróárainak átlagához képest.

A Commercial Federalnak hét nyugati szövetségi államban 198 fiókja van, tavaly 382 millió dollár bevételből 76 millió dollár adózott eredményt ért el, március végén a mérlegfőösszege 10,4 milliárd dollár volt, közölték a BNP Paribas-nál. A vételt közvetlenül a BNP Paribas százszázalékos nyugati parti leánybankja, a Kaliforniában nagyságra ötödik kereskedelmi bank, a BancWest Corp. leánybankja, a Banc of the West intézi, és az új szerzeményt a Banc of the Westbe olvasztják be. Ettől a BancWestnél 54 millió dolláros költség-megtakarítást és 12 millió dollár extra bevételt várnak 2007-re, az átszervezés költségei után számolva. A BNP Paribas tavaly a legnagyobb adózott eredményű kereskedelmi bank volt az euróövezetben.

Nemzetközi hálózata az egyik legnagyobb a világon: 85 országban 100 ezer embert foglalkoztat, közülük 67 ezret Európában. Jelenleg érdeklődik, öt más európai bankkal együtt, a legnagyobb román hitelintézet, a Banca Commerciala Romana (BCR) felvásárlása iránt is. A Deutsche Bank vezérigazgatója, Joseph Ackermann úgy nyilatkozott a Handelsblatt keddi számában, hogy ők is felvásárlásokat terveznek Németországban, Európában és azon belül olyan feltörekvő piacokon is, ahol még nincsenek jelen. Hasonló tervekről adott hírt, ugyancsak részletek nélkül, a német Commerzbank is.