Szélerőművet építenek Vépen

MTI
2005.06.14. 13:05
Több mint 250 millió forintos beruházással ezekben a napokban építenek fel a Vas megyei Vépen egy szélerőművet, amely a település határában húzódó szélerőmű park első darabja lesz - tájékoztatta az MTI-t kedden az építkezés helyszínén Boldizsár Sándor, a Szélerőmű Vép Kht. képviselője. "A szélmotor óránként 600 kilowattnyi energiát termel majd, amelyet a helyi szolgáltató az EON rendszerébe táplálunk" - mondta. A szélerőmű építése a Phare CBC program pályázatán a beruházás 90 százalékát kitevő 860 ezer eurós pályázati támogatásban részesült.

Terveik szerint jövőre újabb három szélerőművet, két év múlva pedig további 16 szélerőművet szeretnének Vép határában felállítani, ehhez újabb uniós támogatásra pályáznak. Magyarországon a vépi szélerőmű az első, amelyik részben közösségi tulajdonban van, a közhasznú társaságban ugyanis húsz százalékos tulajdonrésszel bír a helyi önkormányzat, öt százalékban részesednek belőle az érintett földtulajdonosok, és negyven százalékot a település lakói és helyi vállalkozások vásárolhatnak majd meg.

Varga Gyula, Vép polgármestere az MTI-nek elmondta: a község lakói számára nem lesz ugyan olcsóbb az elektromos áram, de a község közvilágításának évi 6 millió forintos költségét a társaság finanszírozza addig, amíg az önkormányzati tulajdonrész osztaléka azt nem fedezi majd. Vépen kedden speciális daruval emelték helyre a szélerőmű 78 méter magas tornyának elemeit, a szélmotort pedig szerdán erősítik a helyére.