Némileg csökkent az olaj ára

MTI
2005.06.22. 09:28

Szerdán a reggeli órákban a nyersolaj szabadpiaci ára némileg csökkent a technikai eladások miatt, de az árak tartották magukat a hordónkénti 59 dolláros szint közelében. A magas árszint oka változatlanul az erőteljes amerikai üzemanyag iránti kereslet hatása miatti félelme, illetve az, hogy a tengerentúlon szűkösek a petrolkémiai ipari kapacitások. A piac nem vette tudomásul az OPEC-nek azt a döntését, hogy a szervezet tagjai július 1-jétől növelik kitermelésüket. A kereskedők változatlanul attól tartanak, hogy az olajtermelők nem lesznek képesek elegendő kőolajat szállítani a piacra a második félévi keresletnövekedés idején.

Az OPEC a múlt héten döntötte el, hogy kvótakötelezett tíz tagja számára napi 500 ezer hordóval napi 28 millió hordóra növelik az összkvótát - egy éven belül ez az ötödik kvótaemelés -, de ez nem befolyásolta a szabadpiaci árakat, mert a döntéssel csak az eddig tényleges túltermelést tették hivatalossá. Az OPEC konzultációkat kezdhet az újabb 500 ezer hordós emelés időzítéséről, jóllehet a szervezet 25 éves rekordszinten tartja már most is a kitermelést. A szaúdi illetékesek közölték a királyságban tartózkodó Condoleezza Rice külügyminiszterrel, hogy Szaúd-Arábia ugyan fokozhatja a kitermelést, de ezzel nem tudja megoldani a mostani áremelkedéseket okozó amerikai feldolgozóipari kapacitáshiányt.

A kereskedők ma figyelemmel kísérik az amerikai olaj-és feldolgozóipari termék tartalékok alakulásáról közzéteendő adatokat. Elemzők arra számítanak, hogy a múlt héten - már a harmadik egymást követőn héten - csökkent az amerikai olajtartalék, miközben az olajfeldolgozók kapacitásaik felső határához értek, az import pedig csökkent. A Reuters által megkérdezett 8 elemző véleményének az átlaga szerint a múlt héten az amerikai olajtartalék 1,9 millió hordóval csökkent a megelőző heti 329 millió hordóról. A fűtőolajat is tartalmazó feldolgozott olajtermék tartalék kapcsán a szakértők 1,8 millió hordó növekedéssel, a benzintartalék esetében 0,2 millió hordó bővüléssel számolnak. A múlt heti adatokat 16.30 körül ismerteti az amerikai energiaügyi hivatal (EIA).

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, augusztusi határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként (159 liter) 59,04 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, ugyanannyi, mint a keddi New York-i záró. Kedden az augusztusi határidejű kontraktus 84 centes, azaz 1,4 százalékos csökkenés után 59,04 dolláron zárt.

A júliusi kontraktus 58,9 dolláron járt le, a legmagasabb szinten azóta, hogy a Nymex-en 1983-ban beindult a határidős olajüzletelés.

Az olmózatlan normálbenzin ára szerda reggel a legközelebbi, júliusi határidőre gallononként (3,78 liter) 0,0044 dolláros csökkenés után 1,6230 dolláron állt. Kedden 0,0182 dolláros, azaz 1,1 százalékos csökkenés után 1,6274 dolláron zárt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedden záráskor hordónként 57,50 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, augusztusi határidőre, 82 centtel, azaz 1,4 százalékkal olcsóbb a pénteki zárónál.

Szerda reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 438,75 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,15 dollárral drágább a keddi későinél.