Betétbiztosítók együttműködése

2005.06.24. 11:43

A jövőben szorosabb együttműködést alakít ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a tajvani Központi Betétbiztosítási Társasággal (CDIC). A Betétbiztosítók Nemzetközi Szövetségének (IADI) két alapító tagja 2005. június 24-én Budapesten egyetértési nyilatkozat aláírásával fűzi szorosabbra szakmai együttműködését.

A 20 éve alapított tajvani Központi Betétbiztosítási Társaság a nemzetközi szövetség egyik szakmai műhelyének számít, a nemzetközi szövetség idei közgyűlésének és a kapcsolódó konferencia házigazdája lesz. Az aláírásra, Budapestre érkezett a társaság elnöke, Chin-Tsair Tsay úr, aki egyúttal a Betétbiztosítók Nemzetközi Szövetsége kutatási bizottságát is vezeti. Az OBA részéről az egyetértési nyilatkozatot Jánossy Dániel ügyvezető igazgató írta alá, aki az aláírás alkalmából a pénzügyi szolgáltatások globalizációját hangsúlyozta. Ez - mint elmondta - felértékeli olyan távoli országok tapasztalatcseréjét is, mint Tajvan és Magyarország.

A megállapodás értelmében a két intézmény a jövőben megosztja egymással a betétbiztosítás működtetése terén szerzett tapasztalatait, valamint az egyes szakmai kérdésekben született tanulmányait, különösen a társintézményekkel való együttműködés, a bankcsődök nyomán felmerülő kártalanítási igények feldolgozása, a kifizetési folyamatok koordinálása és az adatállományok kezelése terén.