Dőlhet a pénz a magyar piacra - szárnyal a BUX

Napi Online
2005.07.13. 12:09

A nyitást követő bizonytalankodás, illetve csökkenés után határozott hegymenetbe váltott a BUX, az index közelít a 19 800-as szinthez. A Concorde elemzése szerint nemzetközi részvényalapok a gyógyszerpapírokat részesíthetik előnyben.

Nyitás után két és fél órával a BUX 1,3 százalékos többlettel 19 782 ponton állt, a napi maximumot addig a 19 793-as szint jelentette. A vezető négyesfogat tagjai közül a leginkább az OTP drágult, 2,6 százalékkal 7290 forintra. A Mol 1,3 százalékkal 18 540 forintra emelkedett, az MTelekom 1,1 százalékkal 885 forintra gyarapodott. A tegnap rekordszintre emelkedő gyógyszerpapírok vegyesen teljesítenek: a Richter 0,3 százalékkal 32 300 forintra süllyedt, míg az Egis 0,6 százalékkal 20 400-ra hízott. Az utolsó napját töltő Brau 4,6 százalékkal 15 690 forintra drágult, a BorsodChem nem mozdul, a Synergon 1,6 százalékos többletet halmozott fel.

Az árfolyamemelkedések kapcsán érdemes megemlíteni a Concorde ma reggeli elemzését. E szerint a múlt hét végén Kelet-Európában befektető részvényalapokba kiemelkedően magas volt a friss pénzek beáramlása, csütörtökön és pénteken. A hazai piac részvényalapokban lévő súlya alapján több mint 30 millió eurónyi pénz vár elköltésre Magyarországon. Ez a korábbi időszak értékeihez képest kiemelkedően magas szám, több mint 8 milliárd forintnyi új tőkét jelent - áll az elemzésben. A globális feltörekvő piaci alapokba 345,45 millió dollár friss tőke érkezett a múlt héten, ami az idei évben a harmadik legjelentősebb heti beáramlást mutatja. Ennek alapján további 4,81 millió euró érkezhet a magyar részvénypiacra.

Az elmúlt héten a globális és nemzetközi részvényalapokból ugyanakkor az idén már harmadik alkalommal tőkekivonás történt, 213,1 millió dollár áramlott ki, ami 9,96 milliárd dollárra csökkentette az éves szinten regisztrált beáramlások mértékét. A nemzetközi részvényalapok általában az OTP-ben felül-, míg a gyógyszerrészvényeket tekintve alulsúlyozottak, így a Concorde szerint várható, hogy az előbbi rovására inkább a Richter és Egis vásárlását preferálják majd. (Ennek bizonyítéka lehet a tegnapi rekord, illetve az azt követő mai Egis-drágulás, bár az is igaz, hogy szerdán az OTP a legnagyobb bluechip-nyertes - a szerk.)