Kína jó befektetési célpont

MTI
2005.07.20. 12:54
Az elsőrendű befektetői "A" adóskockázati sávba, azaz Magyarországéval azonos szintre emelte Kína szuverén adósságának osztályzatát a Standard & Poor´s, további felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással, az agresszív kínai pénzügyi szerkezetátalakítási folyamatra hivatkozva. A cég emelte Hongkong besorolását is. A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint a Kínai Népköztársaság hosszú futamú szuverén adósságának besorolása az eddigi, korlátozottan befektetőinek tekintett "BBB plusz"-ról "A mínusz"-ra, a rövid lejáratú adósságé "A-2"-ről "A-1"-re javul. Az indoklás szerint a felminősítés tükrözi azt az agresszív átalakítási tevékenységet, amelyet a kínai kormány a pénzügyi szektorban végzett, és az állami tulajdonú vállalatok javuló jövedelmezőségét. A pénzügyi szektor reformja következtében a bankszféra nem teljesítő kinnlevőségei az év végére a teljes portfolió 25-28 százalékára csökkennek (a jelentésben nem szerepel összehasonlító adat).

A Standard & Poor´s a rossz hitelek arányának további zsugorodását jósolja, mivel folyamatos ezeknek a kinnlevőségeknek az átcsoportosítása állami behajtási konstrukciókba, és javul a hitelkihelyezés minősége is. A nem teljesítő banki kinnlevőségek áthelyezése állami számlákra azonban gyorsuló ütemben növeli az államadósságot, amely az idén el fogja érni a GDP-érték 44 százalékát, és a folyó bevételek 220 százalékát. A hitelminősítő szerint a rossz hitelek átcsoportosításának ütemétől függően az államadósság akár 80 százalékra is növekedhet, különösen annak ismeretében, hogy a hazai piacon kinn lévő hitelállomány az idén eléri a GDP-érték 140 százalékát, és a banki vezetők hitelkihelyezési szakmai tapasztalatai "még fejlődésben vannak".

A Standard & Poor´s szerdán felemelte Hongkong hosszú és rövid futamú adóskockázati osztályzatait is, "AA mínusz/A-1 plusz"-ra "A plusz/A-1"-ről. Az indoklás szerint a kínai anyaország robusztus teljesítménye miatt csökkent az a kockázat, amelyet az alacsonyabban besorolt kínai gazdaságba történő szorosabb integráció jelentene. Hongkong hitelképességét a gazdag és ellenállóképes helyi gazdaság, a bőséges külső likviditás, a jelentős nettó hitelezői pozíció és a 2005 végére 135 milliárd dollárra növekvő devizakészlet támasztja alá, áll az S&P indoklásában.