A románok ellenőrzést akarnak a Daewoo fölött

MTI
2005.08.02. 15:50
A román kormány teljes ellenőrzést akar szerezni a helyi Daewoo Motor vállalata fölött, hogy új stratégiai befektető révén újraindíthassa a csődbe jutott vállalatot. Ezt Codrut Seres gazdasági miniszter közölte kedden.

Seres szerint a kormány ajánlatot tett a Daewoo Motors hitelezőinek a Daewoo Automobil Romania 51 százalékának felvásárlásáról. A román kormány tulajdonában van a fennmaradó 49 százalék. Részleteket a miniszter az ajánlatról nem közölt, de a KPGM auditor cég becslése szerint a gyártelep értéke 70 millió euró.

Amikor a General Motors több Daewoo vállalatot megszerzett és létrehozta a GM Daewoo Auto & Techology nevű vállalatot, akkor ebből az üzletből a romániai vállalatot kihagyták. A román vezetés azóta keres olyan partner autóipari céget, amelynek segítéségével a gyárat fenntarthatná és ezzel 3 ezer állást menthetne meg.

Seres szerint az elképzelés az, hogy a kormány könnyebben találna új külföldi partnert, ha a vállalat felett teljes tulajdont szerezne. Seres közölte, hogy formális tárgyalásokba egyetlen gyártóval sem léptek eddig, egyben cáfolta a lapértesüléseket, miszerint előrehaladott tárgyalások folynának a GM-mel és a Ford Motors-szal.

A román Daewoo gyár évi 200 ezer autó és 300 ezer autómotor, illetve sebességváltó kapacitású, ám a vállalat sohasem adott el évi 25 ezer autónál, illetve 70 ezer motornál, sebességváltónál többet. Az idei év első felében 13 ezer autó került ki a gyárból.