Judit
3 °C
7 °C

A románok ellenőrzést akarnak a Daewoo fölött

MTI
2005.08.02. 15:50
A román kormány teljes ellenőrzést akar szerezni a helyi Daewoo Motor vállalata fölött, hogy új stratégiai befektető révén újraindíthassa a csődbe jutott vállalatot. Ezt Codrut Seres gazdasági miniszter közölte kedden.

Seres szerint a kormány ajánlatot tett a Daewoo Motors hitelezőinek a Daewoo Automobil Romania 51 százalékának felvásárlásáról. A román kormány tulajdonában van a fennmaradó 49 százalék. Részleteket a miniszter az ajánlatról nem közölt, de a KPGM auditor cég becslése szerint a gyártelep értéke 70 millió euró.

Amikor a General Motors több Daewoo vállalatot megszerzett és létrehozta a GM Daewoo Auto & Techology nevű vállalatot, akkor ebből az üzletből a romániai vállalatot kihagyták. A román vezetés azóta keres olyan partner autóipari céget, amelynek segítéségével a gyárat fenntarthatná és ezzel 3 ezer állást menthetne meg.

Seres szerint az elképzelés az, hogy a kormány könnyebben találna új külföldi partnert, ha a vállalat felett teljes tulajdont szerezne. Seres közölte, hogy formális tárgyalásokba egyetlen gyártóval sem léptek eddig, egyben cáfolta a lapértesüléseket, miszerint előrehaladott tárgyalások folynának a GM-mel és a Ford Motors-szal.

A román Daewoo gyár évi 200 ezer autó és 300 ezer autómotor, illetve sebességváltó kapacitású, ám a vállalat sohasem adott el évi 25 ezer autónál, illetve 70 ezer motornál, sebességváltónál többet. Az idei év első felében 13 ezer autó került ki a gyárból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?