Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Pannonplast eladta részesét a Pannonpipe-ban

MTI
2005.08.04. 15:11

A Pannonplast Rt. értékesítette a Pannonpipe Kft.-ben lévő 50 százalékos üzletrészét - közölte a Pannonplast a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A vevő a társtulajdonos Pipelife International GmbH, amely a világ egyik vezető műanyag cső és idom gyártója, központja Bécsben van. A vételárat augusztus 4-én átutalta a vevő.

A tranzakció kapcsán a kibocsátó kérésére a Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette a Pannonplast részvényeinek kereskedését csütörtökön 13 óra 32 perctől a tőzsdenap végéig.

Az értékesítés következtében a Pannonplast Rt. nettó eladósodottsága megközelítőleg - a vételár és a konszolidált hitelállomány miatt - 2,8 milliárd forinttal csökkent. Az üzletrész értékesítésén a Pannonplast csoport kis mértékű nyereséget realizált - fogalmaz a közlemény.

A közlemény szerint a két csőgyártó távozásával a Pannonplast lényegesen több menedzsment erőforrást tud csoportosítani az elsőszámú stratégiai üzletágként kijelölt, fogyasztói csomagolások üzletág fejlesztésére.

A közlemény szerint a Pannonpipe Kft. és a Pipelife Románia eredményeinek kiszűrésével a Pannonplast csoport IFRS szerinti konszolidált első félévi adózás előtti eredménye mínusz 46 millió forint. A kamatfizetés, adózás, értékcsökkenési leírás és amortizáció előtti profit (EBITDA) 1,038 milliárd forint. Az értékesítési árbevétel 9,682 milliárd forint.

A Pannonplast július 30-án közölt gyorsjelentése szerint a Pannonplast csoport 2005 első félévi konszolidált nettó vesztesége 225 millió forint volt, az adózás előtti veszteség 134 millió forintot tett ki. Az EBITDA 1,087 milliárd forint volt. A csoport az első félévben 11,674 milliárd forint árbevételre tett szert.