Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Napok óta először gyengült a forint a bankközi devizapiacon

MTI
2005.08.09. 10:27
A forint 12 bázisponttal 13,55 százalékra gyengült a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A külkereskedelmi mérleg csökkenő féléves hiányáról kedden közzétett adatok nem hatottak a piacra, de a júliusi infláció várhatóan kedvező adatai - amelyeket csütörtökön tesz közzé a Központi Statisztikai Hivatal - valószínűleg 243,60 forint alá nyomják az euró kurzusát - mondják a piacon.

A reggel megjelent zsugorodó szlovák infláció biztató jelként fogható fel, mivel a régiót nagyjából ugyanazok az áruházláncok uralják, és az éghajlat hasonló irányba befolyásolja a mezőgazdasági termést is.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED magyar idő szerint este 8 óra után teszi közzé kamatdöntő határozatát, s a piacon elterjedt várakozások szerint a jelenleg 3,25 százalékos amerikai jegybanki alapkamatot 3,50 százalékra emeli. A dollár piacán ezért a kivárás lesz jellemző kereskedők szerint.

Reggel 196,60/95 forinton állt az amerikai valuta árfolyama, 60 fillérrel lejjebb a hétfő délutáni árfolyamnál.

A bankok a Magyar Nemzeti Bankban lejáró 582 milliárd forintnyi kéthetes betétet valószínűleg megtoldják a bő likviditás miatt. A forintpiacon az overnight kamat reggel még 6,25/35 százalékon állt, de a tomnext kamat 6,55/70 százalékos szintje már jelzi, hogy szerdától a jegybanki kamat közelében normalizálódik a kamatszint.

A várakozások szerint a mai aukción többszörösen lejegyzik a három hónapos diszkont kincstárjegyből felajánlott 25 milliárd forintnyi mennyiséget, a hozamszint pedig alacsonyabb lesz a 6,23 százalékos hétfői másodpiaci referenciahozamnál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!