Jenő
-3 °C
6 °C

Kórházakban szegik meg Belgiumban a dohánytilalmat

euractiv.hu
2005.08.15. 09:28
Belgiumban rendszeresen megszegik a közterületeken és közintézményekben immár 15 éve elrendelt dohányzási tilalmat, sok helyen már a "dohányozni tilos" felirat is hiányzik. A szabálysértés a kórházakban a legsúlyosabb: 60 százalékuk nem jelzi a tilalmat. Szintén az egészségügyi intézményekben történik a legtöbb kihágás is, ám ez valószínűleg annak tudható be, hogy ezeket az intézményeket mindannyiszor ellenőrzik, ahányszor panasz érkezik.

Belgiumban 1990. május 15-én vezették be a dohányzási tilalmat a közterületeken. A tilalom nemcsak a közintézményekre érvényes, de olyan közterületeken is, mint a vasútállomás, a városháza, a kórház belső területe. A belga egészségügyi miniszter az év elején elrendelte a tilalom alkalmazásának ellenőrzését, amit 1859 intézményben végeztek el, és ezek 40 százalékánál (ezen belül a kórházak 60 százalékában) hiányzott a dohányzást tiltó felirat.

Jobb a helyzet a tilalom betartása terén a kulturális intézményekben, amelyeknek csak 10 százalékában szegték meg a dohányzási tilalmat, szemben a kórházak 22 százalékos arányával. Leginkább az iskolákban és más oktatási intézményekben tesznek eleget a szigorú szabályoknak. Az ellenőrök egyelőre nem szabtak ki pénzbírságot, ehelyett a cigarettázáson ért embereknek átadják egy, a dohányzásról való leszokáshoz segítséget nyújtó szervezet telefonszámát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?