Dániában tovább csökken az euró népszerűsége

euractiv.hu
2005.08.22. 10:33
Tovább csökken az euróövezethez történő csatlakozás valószínűsége Dániában, ahol a hónap elején végzett felmérések a közös európai valuta népszerűségének rekordméretű zuhanását jelzik. A megkérdezettek 49,9 százaléka támogatja az eurót, ez a legalacsonyabb érték 2003 decembere óta - áll a zöldek által végzett felmérés összegzésében.

A Nordea Bank elemzői szerint a dán kormány teljesen ejtette egy esetleges újabb népszavazásra vonatkozó terveit. Sőt, a szakértők azt is valószínűtlennek tartják, hogy a jelenlegi kormány 2009 februárjában lejáró mandátumának időszakában referendumra kerülne sor az euró bevezetéséről.

Ma a dánok 42,3 százaléka szavazna az euró bevezetése ellen - ehhez hasonló adatot csupán a 2000. szeptember 28-i népszavazáskor jegyeztek. Az euró ellenzői rámutatnak, hogy az euró bevezetésének elutasítása esetére felvázolt "horrortörténetek" egyike sem valósult meg a legutóbbi referendumot követően. Ráadásul az EU alkotmányának elfogadása körüli bonyodalmak is arra utalnak, hogy gondok vannak az uniós együttműködéssel, mindebből pedig dánok szerint jobb kimaradni.