Piroska
3 °C
4 °C

Dániában tovább csökken az euró népszerűsége

euractiv.hu
2005.08.22. 10:33
Tovább csökken az euróövezethez történő csatlakozás valószínűsége Dániában, ahol a hónap elején végzett felmérések a közös európai valuta népszerűségének rekordméretű zuhanását jelzik. A megkérdezettek 49,9 százaléka támogatja az eurót, ez a legalacsonyabb érték 2003 decembere óta - áll a zöldek által végzett felmérés összegzésében.

A Nordea Bank elemzői szerint a dán kormány teljesen ejtette egy esetleges újabb népszavazásra vonatkozó terveit. Sőt, a szakértők azt is valószínűtlennek tartják, hogy a jelenlegi kormány 2009 februárjában lejáró mandátumának időszakában referendumra kerülne sor az euró bevezetéséről.

Ma a dánok 42,3 százaléka szavazna az euró bevezetése ellen - ehhez hasonló adatot csupán a 2000. szeptember 28-i népszavazáskor jegyeztek. Az euró ellenzői rámutatnak, hogy az euró bevezetésének elutasítása esetére felvázolt "horrortörténetek" egyike sem valósult meg a legutóbbi referendumot követően. Ráadásul az EU alkotmányának elfogadása körüli bonyodalmak is arra utalnak, hogy gondok vannak az uniós együttműködéssel, mindebből pedig dánok szerint jobb kimaradni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!