Árpád
-2 °C
4 °C

Spanyolországba tart a magyar gabona

Napi Online
2005.08.23. 12:02

Elindult az Európai Unió magyar intervenciós gabonája Spanyolországba. Portugáliába csak később érkezik az export, mivel Lisszabonban késlekedtek a tender kiírással. Az EU gabonairányító bizottságának korábbi döntése értelmében kivételes rendelkezés alapján, a két éve tartó szárazság miatt Spanyolországba összesen 300 ezer tonna magyar intervenciós gabona kivitelére van mód - tudósít a Népszabadság. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közlése szerint az első tételnek számító, több mint 40 ezer tonna kukorica két hét alatt jut el Spanyolországba.

A gabonahiányban szenvedő Portugáliába is engedélyezték 200 ezer tonna kiszállítását, eredetileg júliusban indult az első szállítmány, de a fuvarozási tendert csak augusztus 18-án írták ki, így az első 30 ezer tonnás mennyiséget várhatóan szeptember végén viszik el. A gabonaszállításhoz tonnánként 60 eurót ad az unió. A gabonairányító bizottság múlt heti, legutóbbi ülésén 13 380 tonna magyar kukorica értékesítését engedélyezte a közösség piacára az intervencióssal megegyező, tonnánkénti 104,53 eurós áron.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?