Textilháború: nem tudják mennyiről beszélnek

MTI
2005.08.24. 13:40
Az uniós-kínai textilválság megoldása kínai kereskedelmi illetékesek szerint elsősorban attól függ, hogy mennyi kínai textiláru rekedt meg az uniós vámhatárokon, ezért a csütörtökön kezdődő EU-kínai rendezési tárgyalásokon az első feladat ennek a mennyiségnek a pontos felbecslése lesz. Az Európai Bizottság szakértők szerdán utaznak el Kínába, hogy megoldást találjanak a kialakult textilipari kereskedelmi válságra.

A kínai külkereskedelmi minisztérium illetékese - akit a kínai média idézett - szerint fontos kérdés, hogy mi történik most az európai kikötőkben rekedt kínai textilárukkal. A napokban született uniós becslések szerint mintegy 58,6 millió kínai eredetű pulóver, 16,5 millió férfi nadrág és több mint 272 ezer ing bejutását akadályozták meg az európai kikötőkben a hatóságok augusztus 20-án, mivel Brüsszel úgy döntött, nem engedi bejutni a piacra az idei behozatali kvótán felüli kínai textilmennyiséget.

A EU-bizottság június 10-én állapodott meg Kínával az európai textilgyártók nyomására arról, hogy Peking 2007-ig, termékcsoportoktól függően, 8-12,5 százalékos éves növekedési kvóták által behatárolva növelheti csak textiltermékei uniós szállításait. A kínai szállítások az év eleje óta, vagyis a korábbi rögzített kvóták megszüntetése óta meredek emelkedésnek indultak.

Míg néhány EU-ország - így Németország, Svédország, Finnország és Hollandia - a kvóták lazítását szeretné, mások - köztük Spanyolország és Olaszország - erősen ellenzik ezt. Eddig az EU-bizottságnak csak a pulóverek esetében van felhatalmazása az importkorlátozás rugalmasabbá tételéről tárgyalni. Előreláthatólag a megoldás az lesz, hogy a jövő évi kvótát az idei évre előrehozzák.