Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tárgyalnak az textilről

MTI
2005.08.25. 14:43
"Konstruktív és barátságos légkörben" zajlanak a tárgyalások az Európai Unió és Kína képviselői között a textilvita megoldásáról - közölte csütörtökön közép-európai idő szerint kora délután Amelia Torres, az Európai Bizottság szóvivője. Ennél többet egyelőre nem lehet tudni a megbeszélésekről, amelyek a szóvivő szerint valószínűleg még pénteken is folytatódnak. Az Európai Unió és Kína kereskedelmi szakértői arra próbálnak megoldást találni, hogy mi legyen a uniós kikötőkben veszteglő hatalmas mennyiségű kínai textiltermék sorsa, amelyeket egyelőre nem lehet bevinni az EU tagországaiba, mert pillanatok alatt kimerültek a júniusban megállapított beviteli kvóták.

A tárgyalások során áttekintik a júniusban kötött kereskedelmi megállapodást is abban a reményben, hogy a 2006-ra, illetve 2007-re megszabott kvótákat előbbre hozzák az idei évre, s így az őszi-téli szezon kezdetére bejuthatnak az uniós üzletek polcaira a kikötőkben veszteglő kínai textíliák. Peter Mandelson, az unió kereskedelmi biztosa kínai tárgyalásai előtt még szerdán elismerte, hogy "komoly zavarok" vannak a júniusi megállapodás működését illetően. A China Daily című napilap pedig arra hívta fel a figyelmet szerkesztőségi cikkében, hogy a megállapodás hiányosságaiból keletkező bonyodalom jó lecke az Európai Unió számára. A cikk szerint a rövid távon politikailag korrektnek tűnő protekcionista lépések hosszabb távon kárt okoznak a vásárlóknak és a vállalatoknak egyaránt. Ugyanakkor az Európai Bizottság dilemmája kettős: meg akarják védeni az EU textilgyártóit a kínai importtól, de tekintettel kell lenniük a kínai áruk behozatalára építő textilkereskedőkre is, akik már javában készülődnek a téli szezonra.