Judit
3 °C
7 °C

Kevésbé környezetbarátok a német autók

MTI
2005.08.26. 13:09
A környezet kímélése szempontjából a francia és a japán gépkocsik alaposan lekörözik a német autókat - erre a megállapításra jutott a német közlekedési klub környezetvédelmi szövetsége (VCD) augusztusban közzétett tanulmányában. Hermann-Josef Vogt elnök értékelése szerint még soha ilyen rosszul nem szerepeltek a német gyártmányok az összehasonlító tesztekben, mint az idén. A trend azzal fenyeget, hogy a német autógyárak leszakadnak a környezetkímélő technológiák terén. "Az a technológiai előny, amelyre a Volkswagen konszern a 3 liter fogyasztású Lupo és Audi A2 modellekkel tett szert, már régen a múlté" - sóhajtott Vogt.

A VCD 1989 óta évente értékeli mintegy 300 jármű ökológiai paramétereit. Az idei rangsorban német gyártmányok közül csupán az Opel Corsa tudott betörni az első tíz közé: a 6. helyen kötött ki. A tízből kilenc helyen japán és francia autók találhatók. Az éllovas - akárcsak tavaly - a Toyota hibrid hajtású Prius modellje lett: mind széndioxid-, mind egyéb károsanyag-kibocsátása a legalacsonyabb az összes vizsgált autóé közül. A második helyen holtverseny alakult ki az azonos kinézetű és motorizációjú Citroen C1, Peugeot 107 Petit Filou és Toyota Aygo között, míg a harmadik helyre a Daihatsu Cuore futott be. Ez a kocsi egyben a legolcsóbb a tesztelt modellek között. Érdekesség, hogy beépített részecskeszűrők dacára az első tíz közé egyetlen dízel meghajtású jármű sem fért be.

A német járműipari szövetség (VDA) visszautasította és "olcsó propagandának" minősítette a bírálatot. A szóvivő közölte: a szeptemberben esedékes berlini autószemlén (IAA) a szövetség csattanós választ fog adni a "tények ismeretének hiányát" tükröző állításokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?