Kompenzálná a belga kormány a növekvő olajárat

MTI
2005.08.28. 10:04
A belga kormány azt tervezi, hogy minden családnak 75 eurós visszatérítést, illetve támogatást ad idén az elmúlt hónapokban ismét jelentősen megemelkedett olajárak miatt - jelentette a belga sajtó a hét végén.

Guy Verhofstadt miniszterelnök és Didier Reynders pénzügyminiszter javaslata szerint ezzel csökkenteni lehetne a háztartások megnövekedett terheit, különös tekintettel arra, hogy az államkasszának viszont mintegy 300 millió eurónyi adó- és illetéktöbbletet jelentett az olajféleségek árának emelkedése.

A kezdeményezésről egyelőre nem született egyezség a négy kormánypárt között, jóllehet annak szükségességével mindegyik politikai erő egyetért, hogy a családok emelkedő terhein enyhíteni kell. Az ellenzék a jobban rászorulók szempontjából méltánytalannak minősítette a mindenkinek egyforma összeget juttatni kívánó javaslatot, és úgy vélte, hasznosabb lenne a kompenzációra szánt összeget a fűtőolaj árának mérséklésére fordítani.

A kárpótlásra más lehetőségek is felmerültek, köztük az adóteher csökkentése, illetve a többletköltség arányosabb elosztása éves szinten. A kormány már heti ülésén dönthet a témában.