Bennfentesvádak a Brau vezetői ellen

Napi Gazdaság
2005.09.09. 09:45
Osztrák lapértesülések szerint összesen 23 személy ellen indult ügyészségi nyomozás Ausztriában bennfentes kereskedelem gyanújával a BBAG-Heineken tranzakció kapcsán. Az osztrák sajtó szerint a pénzügyi felügyelet (FMA) bejelentése alapján indult a nyomozás.

A vádak szerint az érintett személyek, a BBAG és a Brau Union- csoport legnagyobb tulajdonosai már 2002-ben tisztában voltak azzal, hogy 2003 tavaszán értékesíteni fogják a söripari csoportot a Heineken részére. Miközben a tárgyalások hírét ebben az időszakban folyamatosan tagadták a nyilvánosság előtt, a Brau Union- és a BBAG-részvényeket a GEBAG nevű cégbe csoportosították, illetve egyes vélemények szerint a gyanúsítottak közül voltak, akik bennfentes információkat felhasználva spekuláltak is a felvásárlásra.

A Brau leányvállalata, a magyar Brau Union Hungária Rt. részvényeit az idén nyáron vezették ki a Budapesti Értéktőzsdéről, miután a kisebbségi részvényesek ellenállása miatt több mint másfél évig húzódott a Heineken ajánlattétele a magyar Brau-részvényekre. A magyar részvényesek fő kifogása a tranzakcióval kapcsolatban az volt, hogy a BBAG és a Heineken egymással olyan tranzakciót kötött, amelynek nyomán az osztrák részvényeseknek fizetendő ár harmadát kellett csak fizetnie a holland sörcégnek a magyar részvényesek papírjaiért.

A kisebbségi részvényesek ellenállása miatt az ár részvényenként 12 800 forintról 17 200 forintra emelkedett, azonban becslések szerint a Heineken még így is mintegy 15 millió euróval fizetett kevesebbet a magyar részvényeseknek, mint osztrák társaiknak. Az osztrák lapok szerint a 23 eljárás alá vont személy összesen 6 millió eurót keresett a bennfentes ügyletekkel.