Az OMV újra árat csökkent

MTI
2005.09.15. 13:12
Ausztriában a héten már harmadik üzemanyag-árcsökkentését jelentette be csütörtökön az OMV, a vezető hazai olajtársaság. Ez alkalommal a dízel árát vitte le literenként egy eurócenttel, azaz mintegy 2 és fél forintnak megfelelő összeggel. A jelentések szerint lépése még összefügghet Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter korábbi "fenyegetésével", hogy különadót vetnek ki az országban az üzemanyagokra, a fogyasztóknak is juttatva így az olajtársaságok túlzottan magas nyereségéből. Az OMV esetében a második negyedévi nyereség 383 millió euró volt, az egy évvel korábbi 207 milliót mintegy 85 százalékkal haladta meg.

A bécsi Der Standard című lap szerint a nyersolaj nemzetközi piaci ára szeptember eleje óta 24 százalékkal csökkent, az ausztriai benzinkutaknál eközben átlagban csaknem 6 százalékkal drágult az üzemanyag. Az osztrák pénzügyminiszter egyébként kedd óta már nem akarja különadóval sújtani a benzinkút-hálózatok működtetőit, miután kedden az OMV olajkonszern 24 órán belül másodszor is csökkentette a motorbenzin árát. Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter kedden nyilatkozatban jelentette ki, hogy már "nem időszerű" a különadó ötlete az olajtársaságok árcsökkentése után. A miniszter hétfőn vetette fel: különadót lehetne kivetni a benzinkutak üzemeltetőire, hogy az olajáremelés eredményeként elért extranyereségük egy részét visszajuttathassák a fogyasztóknak. Grasser szerint erre azután kerülhetett volna sor, ha a motorbenzin fogyasztói árát nem csökkentették volna literenként 2-3 eurócenttel.

Az OMV már hétfőn csökkentette 1 centtel a motorbenzin árát, ezt követően pedig a BP konszern ausztriai hálózata jelentett be a benzinnél 3, a dízelüzemanyagnál pedig 2 centes árcsökkentést. Az OMV kedden a motorbenzin árát 2, a dízelolajét pedig 1 centtel csökkentette tovább.