Sokba van a németeknek a fűtés

MTI
2005.09.19. 15:08
A német háztartások az idén átlagosan 176 euróval fizetnek többet fűtőolaj, üzemanyag és gáz vásárlásakor. A benzin, a dízel üzemanyag, a földgáz és a fűtőolaj erősen megemelkedett ára az idén 6,5 milliárd euróval terheli meg a német háztartásokat - tette közzé a német szövetségi statisztikai hivatal.

A többletköltségekből 2,5 milliárd euró esik a fűtőolajra,1,3 milliárd euró a fölgázra, és mintegy hárommilliárd euró az üzemanyagokra. Az említett energiahordozók áremelkedése 2004-ben összesen 1,9 milliárd euróval terhelte meg a háztartások kasszáját.

Az előrejelzést az év első nyolc hónapjában elért áremelkedési ütemet az év hátralévő részére vetítve kalkulálták a statisztikusok. A Katrina hurrikán hatása ekkor még nem éreztette a hatását, ezért az előrejelzést mértéktartónak lehet tekinteni. Az egész évre így 8 százalékos benzin-, 14,6 százalékos dízel-, 9,1 százalékos földgáz és 34,1 százalékos fűtőolaj áremelkedés adódik.

A statisztika készítésekor figyelembe vették az áremelkedés becsült takarékossági hatását is. Az üzemanyagok esetében 1,7 százalékos, a fűtőolaj esetében pedig 2,7 százalékos fogyasztás csökkenésből indultak ki, ami megfelel az elmúlt öt év takarékossági átlagának. Az erősen időjárásfüggő felhasználású földgáz esetében a tavalyival azonos fogyasztást vettek figyelembe.