1,2 milliárd forintos bevételre számít idén a Piatnik

MTI
2005.09.24. 09:18

A Piatnik Budapest Kft. az idei évre 1,2 milliárd forint árbevételre számít, ami 10 százalékkal több a 2004-es adatnál - mondta Gyöngyösi Gábor, a vállalat ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Az osztrák cégcsoport magyarországi leányvállalata éves átlagban 2000 társasjátékot és mintegy 800 ezer pakli kártyát értékesít - tette hozzá Gyöngyösi Gábor. Ismertetése szerint az eladott kártya csaknem fele magyarkártya.

A forgalom több mint 30 százalékát a bécsi anyavállalat által gyártott termékek adják, míg kétharmad részét olasz, osztrák, német és finn társasjátékok teszik ki. A magyar beszállítók száma elenyésző.

A kizárólag terjesztéssel foglalkozó, 11 éve alapított magyarországi cég termékpalettáját képkirakós játékok (puzzle), készségfejlesztő játékok, kártyák és hagyományos társasjátékok képezik.

Az igazgató ismertetése szerint a játékok felét hipermarketekben, felét kiskereskedelmi láncokban értékesítik. A cég exporttevékenysége nem jelentős, az éves forgalom kevesebb mint 10 százalékát adja. A fő célország Románia, a Szlovákiába és a jugoszláv utódállamokba szállított termékek mennyisége nem jelentős.

A 180 éves osztrák Piatnik cégcsoport családi vállalkozás, leányvállalatai működnek az Egyesült Államokban, Németországban, Csehországban és Magyarországon. Termékei minden kontinensen megtalálhatók, a világ csaknem 40 országába exportálják őket. A Piatnik kártyák Amerika és Ázsia kaszinóiban is megtalálhatók.