Veres: nem lehet elengedni az államháztartás hiányát

MTI
2005.10.01. 12:04
A jövő évi költségvetés egyebek mellett a fegyelem költségvetése, mert nem lehet elengedni, felelőtlenül, végiggondolatlanul növelni az államháztartás hiányát - mondta Veres János pénzügyminiszter az MSZP országos választmányi ülésén szombaton Budapesten.

Veres János azt mondta, "szükséges, hogy a kormány által elfogadott mértéken belül maradjunk a parlamenti vitát követően is. A parlamentből nem nagyobb hiánymértékkel kijövő költségvetésnek kell megszületnie, hanem ezen az értékhatáron belül". Hozzátette: az idei hiányhoz képest jövőre 1,5 százalékponttal 4,7 százalékra csökken az eredményszemléletű hiány. Így a célzott eurócsatlakozási dátum teljesíthető. "Hogy kell-e ezt teljesítenünk, azt el fogjuk dönteni a következő hónapokban" - jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter közölte: "ha Magyarországot megnézzük, aminek az utóbbi nyolc évben tanúi lehettünk, az maga a gazdasági csoda." Hozzátette: Magyarországon az utóbbi négy évben évente 4,2 százalékot nőtt a gazdaság, az idei év első felében a külföldi működő tőke beáramlása 2,42 milliárd euró volt.