Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Fejlesztette gyárát a Törley

Napi Gazdaság
2005.10.10. 07:36
Pénteken adták át a Törley Pezsgőpincészet Kft. budafoki üzemének fejlesztéseit, amelyek a cég piaci pozíciójának erősítését szolgálják. Az európai uniós SAPARD és AVOP programból is részesülő beruházás első ütemében például új pezsgőtároló és -érlelő tartálycsarnokot alakítottak ki, illetve a palackozást előkészítő üzemrészt újították fel és korszerűsítették a berendezéseket.

A fejlesztés második ütemére marad a gyártóbázis uniós szintre emelése, illetve a pezsgőpincészet budafoki egységeinek egységes üzemmé alakítása. A beruházások amellett, hogy a cég racionális működését, illetve piaci pozíciójának erősítését szolgálják, az uniós szabályoknak való megfelelést is célozták.

A jelek szerint egyébként a Törley nemcsak a termelésben, hanem cégszerkezetében is igyekszik rendet tenni, ugyanis a cégbírósági bejegyzések szerint a forgalmi adataihoz képest meglehetősen magas, 7,41 milliárd forintos jegyzett tőkéjét 5,61 milliárd forintra mérsékelte.

Ezenkívül a Schönlein-csoporthoz tartozó Törley anyavállalati döntés értelmében 2,57 milliárd forint alaptőkét vont ki a Balatonboglári Borgazdaság Rt.-ből, amelynek így 2,62 milliárdról 50 millióra csökkent az alaptőkéje. A beruházások, illetve a pénzügyi helyzet rendbetétele a Törley külföldi piacokon való erőteljesebb megjelenését szolgálja.

A Törley hazai piaci részesedése egyébként rendkívül erős, 58-59 százalékos, tavalyi árbevétele elérte a 13,9 milliárd forintot, amelyet az idén szeretne jelentősen túlszárnyalni.