Emőke
-4 °C
9 °C

Egy ajánlat jött a Kellerre

MTI
2005.10.14. 11:37
Mindössze egyetlen ajánlatot adtak be az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) által a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában lévő, névértéken 2,4 milliárd forint, a jegyzett tőke 53,33 százalékát kitevő Keler részvénycsomag értékesítésének tanácsadói feladatára kiírt pályázaton.

Az MTI értesülése szerint a tender dokumentumait is csak két érdeklődő vette meg. Az érdektelenséget magyarázhatja az, hogy köztudott: a Budapesti Értéktőzsde élni kíván elővásárlási jogával. Ugyanakkor a privatizációs szervezet a tanácsadói pályázaton a minősített ajánlattevőkre vonatkozó feltételeknél is szigorúbb feltételeket szabott. A tender eredményét a kiírás szerint november 9-én hirdetik ki.

A Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (Keler) jegyzett tőkéje 4,5 milliárd forint, a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint az auditált saját tőke pedig tavaly év végén 14,48 milliárd forint volt. A részvények 26,6 százaléka a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), 20 százaléka pedig a Budapesti Árutőzsde (BÁT) tulajdona.

A kormány júniusi határozata intézkedett arról, hogy az MNB-vel kötött megállapodás alapján az ÁPV Rt. értékesítse a részvényeket. A kormányhatározat szerint a legmagasabb árat kínáló szakmai befektetőnek adják el a Keler többségét.

A júniusi határozat értelmében a pénzügyminiszternek október 31-ig kell javaslatot tennie a tőkepiaci törvény módosítása során az értéktári tevékenység ellátásának jogi szabályozására, azaz az értéktári tevékenység különválasztására. Erre nem kötelezi semmi a társaságot, az MNB egy korábbi javaslata volt a két tevékenység elkülönítése önálló társaságba.

A tenderkiírás szerint a privatizációs tanácsadói pályázat feltételei között szerepelt az, hogy az ajánlattevőnek az elmúlt három év referenciái között egy legalább 250 milliárd forint mérlegfőösszegű pénzintézetre, hitelintézetre vagy pénzügyi vállalkozásra vonatkozó tranzakció legyen. Feltétel volt az is, hogy az ajánlattevő az elmúlt három évben legalább három - egyenként legalább két milliárd forint saját tőkével rendelkező - társaságra vonatkozó tranzakcióban való részvétele.

Az elbírálásnál az ár 70 százalékos, a Keler sajátosságainak megfelelő projektterv pedig 20 százalékos súllyal szerepel, a többi pedig a tranzakció lebonyolításának gyorsaságára vonatkozik - állt az ajánlati felhívásban.

A Keler a tavalyi évet 2,4 milliárd forint mérleg szerinti nyereséggel zárta, míg egy évvel korábban 984 millió forint volt a nemzetközi számviteli szabványok szerinti (IFRS) mérleg szerinti profit.