A PKN Orlen ragaszkodik német benzinkútjaihoz

MTI
2005.10.21. 10:33
A legnagyobb lengyel olajtársaság, a PKN Orlen feltétlenül ragaszkodik a németországi benzinkútjaihoz, és "kritikus tömeg" kiépítésével akarja túljutni a veszteségen, mondta a PKN Orlen vezérigazgató-helyettese, Jan Maciejewicz pénteken. A PKN nem akar kiszállni a németországi befektetéséből. Növelni akarjuk a hatékonyságot, és később még növelni is a jelenlétünket azon a piacon - idézte a vezetőt a Puls Biznesu lengyel gazdasági lap.

Korábban a PKN Orlennél azt mondták, hogy az év végéig eldöntik, növelik-e a németországi hálózatot, vagy inkább eladják. A németországi cég, az Orlen Deutschland AG 10,9 millió eurós üzemi veszteséget jelentett az első negyedévről, árbevétele 4,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A PKN Orlen 2002. decemberben 140 millió euróért szerzett meg 494 benzinkutat Németországban, ebből jelenleg 485 van meg, a lengyel cég saját neve, illetve a Star márkanév alatt. A benzinkutak eladását a német kartellhivatal írta elő a BP és az Aral fúziója miatt. BP azért kényszerült eladni az Aral színeiben működő benzinkutakat, mert megvette a Veba Ölt is. Az eredeti tervek szerint a PKN Orlen 2010-re Németország északi részén 10 százalékos piaci részesedést kíván szerezni, előnyös árakkal, bónuszokkal óhajt stabil vevőkörre szert tenni.

Májusban a PKN Orlen ajánlatot tett a német Beckmann Mineralölhandel társaság benzinkúthálózatának átvételére is. A fizetésképtelen osnabrücki székhelyű vállalat felszámolását intéző cég illetékese közölte, hogy a PKN Orlen a Beckmann Mineralölhandel 110 kútjának megvételére tett ajánlatot. Erről a PKN Orlen vezérigazgató-helyettese most nem nyilatkozott. A PKN Orlen a második negyedévben 698,1 millió zlotyra növelte adózott eredményét a tavalyi második negyedévi 550,5 millióhoz képest. Az eredmény az olaj további drágulása miatt javult, kissé meghaladva az elemzői várakozásokat is.