Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Egy- és kéteurós bankjegyek bevezetését sürgetik EP-képviselők

MTI
2005.10.26. 21:22

A létező 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós bankjegyek mellett az Európai Parlament 1, illetve 2 eurós címletű papírpénzt is szeretne a képviselők többségének írásos nyilatkozata szerint. Jelenleg az egy- és kéteurós érték csak érmeformában létezik, és a képviselők hiányolják az ilyen címletű papírpénzt.

A Strasbourgban közzétett, írásbeli nyilatkozatot - amely hivatalosan elfogadott dokumentumnak számít - 371-en írták alá, köztük a magyar Barsiné Pataky Etelka, Becsey Zsolt, Fazakas Szabolcs, Gál Kinga, Gurmai Zita, Hegyi Gyula, Herczog Edit, Járóka Lívia, Kósáné Kovács Magda, Olajos Péter, Őry Csaba, Szájer József és Tabajdi Csaba.

A szöveg szerint a kisebb címletű bankjegyek hiánya megnehezíti a pénz értékének érzékelését. A képviselők úgy vélték, az ilyen papírpénzek kibocsátását az eurónak az új tagállamokban történő közelgő bevezetése is indokolja. A nyilatkozat felhívja az Európai Bizottságot, a tagországokat képviselő tanácsot és az Európai Központi Bankot, hogy "ismerjék el az 1 és 2 eurós bankjegyek kibocsátásának szükségességét".