Világbanki kritika hazánknak

MTI
2005.10.27. 11:23
A Világbank szerint Lengyelország, Csehország és Szlovákia jól halad deficitcéljai felé, de a térségben Magyarország kivétel, ugyanis "megint el fog maradni az államháztartási céljaitól, a bevételek folytatódó túlbecslése miatt, és mert nem sikerült a kiadások egy részét a költségvetésen kívülre helyezni" - írták a Világbank elemzői. Figyelmeztettek, hogy a jövő évi deficitcélok elérése végett sem tettek meg mindent Magyarországon, és erre figyelmeztették Lengyelországot is.

A csütörtökön megjelent értékelés szerint a gazdasági növekedés továbbra is erőteljes az EU-hoz tavaly csatlakozott közép- és kelet-európai országokban. Mindez annak ellenére következett be, hogy a növekedés lassú az EU többi országában, az olajárak emelkedtek, és az új EU-tagoknál megtorpantak a reformok.

Szlovákiában és a balti országokban inkább a hazai kereslet, Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban és Szlovéniában továbbra is inkább az export táplálta a gazdasági növekedést, írták a Világbank negyedéves helyzetjelentésének szerzői. Lengyelországban a kevés beruházást, Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon a reformok lassulását emelték ki a jelentés készítői, a lendületvesztést a jövő évi választásokkal magyarázva.