Öreg napjaikra spórolnak az osztrákok

Index
2005.10.28. 11:07
A Bank Austria legfrissebb felmérése szerint tovább nőtt az osztrákok megtakarítási kedve. Míg tavaly 12,2 százalék, addig idén 13,2 százalék volt a befektetési hányad. Vagyis az előző évhez képest minden hónapban 24 euróval többet tesznek félre nyugati szomszédaink.

Az osztrákok átlagosan havi 203 eurót, nettó jövedelmük egynyolcadát hagyják a számlájukon. A legkedveltebb megtakarítási forma továbbra is a takarékkönyv, noha a tavalyi hatvan helyett idén már csak 49 százalékuk választaná ezt a befektetési formát, ha lenne felesleges ezer eurója.

Egyre növekvő népszerıségnek örvend viszont az életbiztosítás és a nyugdíjelőtakarékosság, ingatlanba a megkérdezettek négy százaléka fektetné pénzét - kétszer annyian, mint tavaly. A gazdagabbak ezzel szemben a takarékkönyv után az értékpapírokat tartják a legjobb befektetésnek (25 százalék), míg ingatlanba 15 százalékuk tenné a pénzét.

Az osztrákok nagy része - a megkérdezettek 76 százaléka - azért garasoskodik, hogy szükség esetén legyen mihez nyúlnia, 73 százalékuk pedig öreg napjait szeretné bearanyozni. A gyermekeik számára 59 százalékuk rak rendszeresen félre, nyaralásra 52 százalék, lakásfelújításra 51, új autóra pedig 46 százalékuk gyıjt. Az osztrákok takarékkönyveiben összesen 136 milliárd euró lapul.